Son Dakika Spor

FB - CSK Moskova (Alex'in Muhteşem Golü)

Fener Avrupa'da Yeni Bir Dev !!!

Maraton Haber

Süper Lig

Futbol 2. Lig A Grubu

Futbol (Ligler, Fikstürler, Puan, İddaa)

At Yarışı Sonuçları (Altılı)

Avrupa Lig Puan Durumu

8 Eylül 2008 Pazartesi

Futbolun Türkiye'ye Gelişi

Modern futbolun İngiltere'den çıkarak yayılması sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ülkemize sokan kişiler olmuştur. İstanbul, İzmir ve Selanik futbolun oynandığı ilk 3 şehir olmuştur. Buralarda İngilizler futbol oynarken Rumlar da onlara katılmış ve takımlar önemli sayıda artmıştır. Osmanlı topraklarında ilk futbol maçının 1875'de Selanik'te oynandığı bilinmektedir. 1877 yılında ise İzmir Bornova çayırlarında futbol maçları yapılmıştır. İzmir'deki ilk futbol kulübü 1894 yılında İngilizler tarafından kurulmuş ve adı "Football Club Smyrna" olmuştur. 1897, 1898, 1899, 1904 yıllarında İzmir karması ile İstanbul karması 4 maç oynamışlar ve bunların tümünü İzmir karması kazanmıştır. 1906 yılında Atina'da düzenlenen "Ara Olimpiyat"ta İzmir karması ve Selanik karması yer almıştır. İzmir karması bu turnuvada 2., Selanik karması da 3. olmuştur. İzmir karması İngilizlerden, Selanik karması ise Rumlardan oluşuyordu.

Futbol oynayan ilk Türk 1898 yılında İzmir'de İngilizlerle beraber futbol oynayan Selim Sırrı Tarcan olmuştur. Ancak kendisine "İlk Türk futbolcusu" diyemeyiz. İlk Türk futbolcusu Fuat Hüsnü Bey'dir. İstanbul'da futbolu İngilizlerden görerek merak salan Fuat Hüsnü Bey, daha sonra arkadaşlarını ikna ederek ilk Türk futbol takımını kurmuştur. "Black Stocking" adını alan takım Rumlarla bir maç yapmış ve bu maçı 5-1 kaybetmiştir. Fuat Hüsnü Bey daha sonra İngilizlerin kurduğu Kadıköy takımında "Bobby" takma adıyla oynamıştır.

"Black Stocking" takımının başarısızlığından sonra Türkler uzun süre futbol oynayamamışlardır. Fakat bu oyunun cazibesinden kurtulamamışlardır. Türkiye'de kurulan kulüplerin hemen hemen hepsi futbol kulübü olarak kurulmuştur. Bir önemli istisna "Beşiktaş Jimnastik Kulübü"dür. İlk futbol kulübü ise "Galatasaray"dır.

Hiç yorum yok: